keskiviikko 25. toukokuuta 2016

LEGO Mindstorms EV3 opetusmateriaali

Hei!

Opi ohjelmoimaan -opetusmateriaali on toteutettu osana käsityökasvatuksen aineopintoja Rauman opettajankoulutuslaitoksessa keväällä 2016. Materiaali keskittyy LEGO-robotin käyttöön ohjelmoinnin opetuksessa. Opetusmateriaali on tehty kehittämistutkimuksena ja sitä on testattu muutamilla opettajilla sekä  kuudennen luokan oppilailla.
Materiaali on tarkoitettu käytettäväksi
peruskoulussa neljännestä luokasta eteenpäin. Materiaalin avulla oppilaiden pitäisi pystyä tutustumaan ja oppimaan robotin ohjelmointia itsenäisesti pienissä ryhmissä. Opettajan apua kuitenkin varmasti tarvitaan :) Materiaali on jaettu kokonaisuudessaan Prezissä.

Materiaali lähtee liikkeelle ohjelmointiohjelman asennuksesta tietokoneelle sekä robotin perustoiminnoista ja etenee oppilaita haastaviin soveltaviin tehtäviin. Materiaali pitää sisällään kuusi opetuskertaa, joiden on ajateltu kestävän noin 1,5h. Opi ohjelmoimaan -materiaali ei ole tunti- tai jaksosuunnitelma, vaan sitä käyttävä opettaja joutuu itse rakentamaan tuntinsa. Opettajan on hyvä jakson aluksi tutustua koko pakettiin, jotta hänelle itselleen muodostuu selkeä kuva opetettavasta asiasta.

Prezin käyttäminen on ilmaista ja helppoa. Preziä voi käyttää tietokoneen lisäksi esimerkiksi kännykällä tai tablet-laitteella. Esityksessä on helppoa liikkua diojen välillä pyyhkäisemällä tai klikkaamalla.

Materiaalia kehitetään jatkuvasti. Jätä kommentti, jos huomaat materiaalissa virheitä tai sinulla on parannusehdotuksia.

Hauskoja ja toisinaan myös hermoja raastavia hetkiä ohjelmoinnin parissa!
Mikael & Jasmina


Linkki opetusmateriaaliin:
1. http://prezi.com/exldpejypbvl/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
2. http://prezi.com/5hjbud7dw-me/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
3. http://prezi.com/mrfpi7rzgwov/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
4. http://prezi.com/64uoglcsqywm/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
5. http://prezi.com/dagaikk1urfr/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
6. http://prezi.com/evi4a8gsklva/?utm_campaign=share&utm_medium=copy




Linkki LEGO:n sivuille:
http://www.lego.com/fi-fi/mindstorms/learn-to-program


Kehittämistutkimuksessa käytetty seuraavia lähteitä:
Valtioneuvoston kanslia 2015. Ratkaisujen Suomi Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen ohjelma 29.5.2015. Hallituksen julkaisusarja 10/2015.

Kananen, J. 2012 kehittämistutkimus opinnäytetyönä. Kehittämistutkimuksen kirjoittamisen käytännön opas. Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja -sarja toim. Heikkinen, R. Tampereen yliopistopaino.

Liukas, L. & Mykkänen, J. 2014. Koodi 2016. Ensiapua ohjelmoinnin opettamiseen peruskoulussa. Helsinki: Lönnberg Print.  http://koodi2016.fi/lataa.html

Lehtinen, J. 2015. Robotiikka vaatii monitieteellisyyttä. Tieteessä tapahtuu 5, 42-44.


Pernaa, J. 2013. Kehittämistutkimus tutkimusmenetelmänä. Teoksessa J. Pernaa (toim.) Kehittämistutkimus opetusalalla. Jyväskylä: PS-kustannus, 9-26.

Opetushallitus 2014. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. Helsinki: Opetushallitus.

Pihola, P. 2016. Asimov - ensimmäinen robottini. Innokas


Soininen, M. & Merisuo-Storm T. 2009. Kasvatustieteellisen tutkimuksen perusteet. Turku: Uniprint.

http://www.luntti.net/FLL/linkkeja.php Koodikirjasto LEGO mindstorms -robotille

http://www.koodikoulu.fi koodaamisen opetuksen alkeita





 
https://hyvatkaytannot.oph.fi/kaytanto/1820/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti